Mary Crosby / 1938/9

Gorąco zapraszamy

Pięć sześć siedem osiem

zakupy spożywcze przez internet kraków, zobacz link

Mary Crosby

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Mary Crosby
Imię i nazwisko Mary Frances Crosby
Data i miejsce urodzenia 14 września 1959
Los Angeles
Zawód aktorka
Współmałżonek Ed Lottimer
(1978-1989; rozwód)
Mark Brodka
(od 1998)
Lata aktywności od 1967

Mary Frances Crosby[1] (ur. 14 września 1959 w Los Angeles) – amerykańska aktorka telewizyjna i filmowa[2].

Życiorys

Wczesne lata

Urodziła się w Los Angeles, w stanie Kalifornia jako córka piosenkarza / aktora Binga Crosby’ego i jego drugiej żony – aktorki Kathryn Grant (z domu Grandstaff)[3]. Wychowywała się z dwoma braćmi: starszym Harry’m Lillisem Crosby’m III (ur. 8 sierpnia 1958) i młodszym Nathanielem Patrickiem (ur. 29 października 1961). Jej wujek to Bob Crosby, a praciotka to Denise Crosby.

Już jako dziecko wystąpiła wraz z rodzicami i braćmi w reklamie soku pomarańczowego Minute Man. W 1975 po ukończeniu szkoły średniej, studiowała dramat na University of Texas at Austin, gdzie została członkiem Delta Delty Delty. Znakomicie opanowała język hiszpański. Następnie uczyła się aktorstwa w Amerykańskim Konserwatorium Teatralnym w San Francisco.

Kariera

W 1963 roku zadebiutowała na scenie w przedstawieniu Piotruś Pan. Po raz pierwszy na srebrnym ekranie pojawiła się w serialu muzycznym NBC Godzina Danny’ego Thomasa (The Danny Thomas Hour, 1967). Wystąpiła wraz z rodziną w programie telewizyjnym Bing Crosby’s Christmas Show (1970). W sitcomie NBC Bracia i siostry (Brothers and Sisters, 1979) była dziewczyną z marzeń i snów.

Największą popularność zdobyła jako Kristin Shepard, która strzelała do J.R., prześladującą w drodze sądowej swoją siostrę Ellen Ewing w operze mydlanej CBS Dallas (1979-1981)[4][5]. Charakter tej postaci kontynuowała w operze mydlanej CBS Knots Landing (1980-1981). Zagrała potem w telewizyjnym dreszczowcu NBC Północ Lace (Midnight Lace, 1981).

Powróciła na scenę w 1988 roku w spektaklu szekspirowskim Romeo i Julia w roli Julii.

W 2006 otrzymała TV Land Awards w kategorii Pop Culture Award[6].

Życie prywatne

24 listopada 1978 wyszła za mąż za autora tekstów piosenek Edmunda „Ebba” Lottimera[7]. Jednak w 1989 doszło do rozwodu[7]. W latach 1992-1995 związała się z Howardem Kochem[7], byłym mężem Joanny Pacuły. W 1997 poznała Marka Brodkę, którego poślubiła w 1998[7]. Mają dwójkę dzieci (ur. 2000 i 2002).

Filmografia

Filmy fabularne

  • 1984: Lodowi piraci (The Ice Pirates) jako księżniczka Karina
  • 1987: Johann Strauss – niekoronowany król (Johann Strauss – Der König ohne Krone) jako Adele
  • 1988: Tytuł taśmy (Tapeheads) jako Samantha Gregory
  • 1989: In the Heat of the Night jako J.D. Sinclaire
  • 1989: Quicker Than the Eye jako Mary Preston
  • 1990: Chemia ciała (Body Chemistry) jako Marlee Redding
  • 1990: Eating jako Kate
  • 1990: Śmiertelnie Niewinne (Deadly Innocents) jako Beth/Cathy
  • 1990: Corporate Affairs jako Jessica Pierce
  • 1992: Akcja w Berlinie (The Berlin Conspiracy) jako Ursula Schneider
  • 1993: Distant Cousins jako Marcie
  • 1997: Kochanek śmierci (Cupid) jako Dana Rhodes
  • 1998: Nocny telefon (The Night Caller) jako Nikki Rogers
  • 2005: Legenda Zorro (The Legend of Zorro) jako żona gubernatora

Filmy TV

  • 1978: A Guide for the Married Woman (TV) jako Eloise
  • 1978: With This Ring jako Lisa Harris
  • 1981: Złote Wrota (Golden Gate) jako Natalie
  • 1981: Midnight Lace (NBC) jako Cathy Preston
  • 1983: Confessions of a Married Man jako Ellen
  • 1983: Last Plane Out jako Elizabeth Rush
  • 1984: Niebezpieczne ujęcia (Cover Up) jako Merilee Taylor
  • 1985: Final Jeopardy jako Susan Campbell
  • 1986: Dyliżans do Lordsburga (Stagecoach) jako pani Lucy Mallory
  • 1994: Miłość/Nienawiść (Who Hate Women & The Women Who Loved Them) jako Jennifer
  • 2000: Skrywana tajemnica (Sharing the Secret) jako Irene

Seriale TV

  • 1967: The Danny Thomas Hour jako Joan
  • 1978: Pearl (NBC) jako Patricia North
  • 1978: Starsky i Hutch (Starsky & Hutch) jako Leslie Slate
  • 1979: Bracia i siostry (Brothers and Sisters, NBC) jako Suzy Cooper
  • 1979: CHiPs jako Chris
  • 1979-1981, 1991: Dallas jako Kristin Shepard #2
  • 1980: Knots Landing (CBS) jako Kristen Shepard
  • 1981: Dick Turpin jako June Harding
  • 1982: The Fall Guy jako Coleen Wilcox
  • 1982: Statek miłości (The Love Boat) jako Megan Lewis
  • 1983: The Fall Guy jako Sue Jackson
  • 1983: Automan jako Ellen Fowler/'Miss Simmons’
  • 1984: Finder of Lost Loves jako Blythe Stewart
  • 1984: Hotel jako Maggie Blackwood
  • 1984: Niebezpieczne ujęcia (Cover Up) jako Merilee Taylor
  • 1984: The Fall Guy jako Kim Donnelly
  • 1984: Statek miłości (The Love Boat)
  • 1985: Hotel jako Natalie Rogers
  • 1985: Hammer House of Mystery and Suspense jako Ann Preston
  • 1985: Hotel jako Barbara Medford
  • 1985: Żony Hollywood (Hollywood Wives, ABC) jako Karen Lancaster
  • 1986: Północ-Południe II (North and South II) jako Isabel Hazard
  • 1986: Statek miłości (The Love Boat)
  • 1987: Nowe przygody Beans Baxter (The New Adventures of Beans Baxter)
  • 1989-1990: Koszmary Freddy’ego (Freddy’s Nightmares) jako Greta Nordhoff-Roscoe
  • 1990: Shades of LA jako Jessica Pope
  • 1991: Paradise
  • 1991: Napisała: Morderstwo (Murder, She Wrote) jako Mariah Osborn / Laura Corman
  • 1994: Star Trek: Stacja kosmiczna (Star Trek: Deep Space Nine) jako profesor Natima Lang
  • 1995: Prawo Burke’a (Burke’s Law) jako Heather Bonham
  • 1995: Pointman jako dr Elizabeth Andreas
  • 1995: Platypus Man jako Beth Garland
  • 1995-1996: Beverly Hills, 90210 jako Claudia Van Eyck
  • 1997: Mike Hammer, Private Eye jako Sheryl Weathersby
  • 1997: Orleans (CBS)

Przypisy

  1. Personalidade: Mary Crosby (EUA) (port.). InterFilmes.com. [dostęp 2018-06-01].
  2. Mary Crosby (14 de Setembro de 1959) (port.). Filmow.com. [dostęp 2018-06-01].
  3. Mary Crosby Biography (1959-) (ang.). Film Reference. [dostęp 2018-06-01].
  4. James Desborough, Emma Patterson (2015-11-20): EXCLUSIVE: The 'Dallas' actress 'Who Shot J.R.' - Mary Crosby (daughter of Bing!) - reveals how producers tricked the cast by having everyone shoot the scene on the 35th anniversary of the show's most famous episode (ang.). Daily Mail. [dostęp 2018-06-01].
  5. Jessica Earnshaw (2016-06-02): You'll never believe what JR Ewing's shooter Kristin Shepard from Dallas looks like now… (ang.). Daily Express. [dostęp 2018-06-01].
  6. Mary Crosby Awards (ang.). FamousFix. [dostęp 2018-06-01].
  7. a b c d Mary Crosby Dating History (ang.). FamousFix. [dostęp 2018-06-01].
zobacz link, ortodoncja katowice, torby ekologiczne